24 Haziran 2009 Çarşamba

Sağlığınızı korumak ellerinizde

Resûlullah (sav) bir hadis-i şerifte: "Yemekten önce el yıkamak, fakirliği yok eder. Yemekten sonra yıkamak da, üzüntüyü giderir..." buyurmuştur.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çocukların parklarda bahçelerde oynamasından dolayı mikroplarla daha yakın temasta olması el yıkama alışkanlığının daha da artması gerektiğini savunan uzmanlar mutlaka oyundan sonra ellerin çok iyi yıkanılması gerektiğini söylüyorlar. Ellerini yıkamaya özen göstermeyen, bu alışkanlığı kazanmayan çocukların, doğal ortamda bulunan mikroplarla karşı karşıya kaldığı bildiriliyor. Çocuk sağlığı uzmanları yaptıkları açıklamalarda el yıkamanın genellikle, üzerinde durulmayan davranış olarak görüldüğünü, ancak sağlık açısından büyük önem taşıdığını kaydediyorlar.

Hastalıkları tedavi etmek yerine önlemek gerekir!

Çocukların vücut direncinin yetişkinlere oranla daha zayıf olması sebebiyle, çocuklar hastalık yapıcı mikroorganizmalara yetişkinlerden daha kolay teslim olabiliyorlar. Eller, mikropların vücuda girmesinde köprü işlevi görüyor. Hastalanan ve hastaneye giden çocukların yarısı, çevresinden aldığı mikroplar nedeniyle hastalanıyor. Özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması, dışkı yoluyla bulaşan tehlikeli mikroorganizmaların rahatlıkla vücuda girmesine neden oluyor. El temizliğine gereken önemin verilmemesi, sarılık ve paraziter rahatsızlıklar başta olmak üzere çok sayıda hastalığa yol açmaktadır.

Uzmanlar, kendilerine gelen küçük yaştaki hastaların ailelerinden, ilaçtan önce, çocuklarının ellerini temiz tutması ve bunu alışkanlık haline getirmelerini sağlamalarını istediklerini ifade ederek, su ve sabun ikilisinin hastalıklardan en iyi korunma yöntemi olduğunu söylüyorlar.

Önce anne babalar!

El temizliğine önce anne ve babalar duyarlı olmalıdır. Çocuklar oyuncaklardan ve oyunlardan büyük zevk alırlar. Bu nedenle çocuklara el yıkamanın önemi eğlenceli yaklaşımla kavratılarak onların hoşuna gidecek sabunlar ve değişik havlular alarak el yıkamaya teşvik edilmelidir.

El temizliğinde dikkat edilecek hususlar

- 1) Elinize temiz bir sabun alın.

- 2) Ellerinizi ıslattıktan sonra sabunla ellerinizi ovalamaya başlayın.

- 3) Sabun köpürene kadar ellerinizi ovalayın ve köpürdükten sonra en az 20 saniye devam edin.

- 4) Parmak aralarının, tırnak içlerinin, el sırtının ve bileklerin iyice temizlendiğinden emin olun.

- 5) Ellerinizi akan su altında durulayın ve elleriniz temizlendikten sonra tekrar musluğa dokunmayın.

- 6) Ellerinizi, temiz veya bir kullanımlık olan havlularla kurulayın. Musluk vanasını elinizdeki havluyla kapatın.

- 7) Kullanmış olduğunuz kirli havluyu su geçirmez kirli torbasına atın.

- 8) Kirli torbasını ayak pedalıyla açın, el değdirmeyin.

- 9) Cilt çatlakları için gerekiyorsa losyon kullanmaya karar verin.

- 10) Çocuğunuza el yıkaması amacıyla ister kucağınızda, ister bir basamak kullanarak musluğa erişir pozisyondayken yukarıdaki tüm maddeleri uygulamasına yardım edin ve sonra da kendi ellerinizi yıkayın.

El yıkama ne zaman yapılmalı?

- 1) Besinleri hazırlamadan hemen önce ve hazırlama işleminden hemen sonra.

- 2) Sofrayı kurmadan ve mutfak araç gereçlerini ve masa örtülerini ellemeden hemen önce.

- 3) Yemeğe başlamadan hemen önce ve sofradan kalktıktan sonra.

- 4) Çöpleri elledikten hemen sonra (Çöpleri kapalı torbalarda atmalı).

- 5) Tuvaletten çıktıktan sonra.

- 6) Çocuklara tuvalet ihtiyaçları için yardım ettikten ve altlarını değiştirdikten sonra.

- 7) Ter, idrar, balgam, kusmuk, dışkı gibi vücut çıkartılarına temastan hemen sonra.

- 8) Hayvanları, hayvan kafeslerini ve diğer hayvan eşyalarını elledikten sonra.

- 9) İş yerine varınca ve ayrılmadan önce.

- 10) Dışarıdan eve döner dönmez.

- 11) Çocuklar için, yuva ve kreşe vardıklarında ve ayrılmadan hemen önce.

- 12) İlaçları ellemeden hemen önce.

- 13) Ellerin kirli olduğu fark edilir edilmez.

- 14) Ev temizliğinden hemen sonra.

- 15) Kullanmakta olduğu eldivenleri çıkarttıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

El yıkamada antibakteriyel sabunlara gerek yoktur. Islak temizlik mendilleri el yıkamanın yerini tutamaz. Çalışma sırasında eldiveni çıkardıktan sonra eller kirlenmemiş olsa dahi mutlak suretle yıkanması gerekir. Ayrıca; eldiven takmanın ellerin kirlenmemesi ve mikropların yayılmaması için yeterli bir önlem olmayacağını bilmek ve kabul etmek gerekir.

Bunları biliyor musunuz?

Niçin otellerin kapıları döner kapılıdır? Döner kapıların tek amacı enerji tasarrufudur. Büyük binaların iç kısımları devamlı ısıtılır. Açılan normal kapıdan içeri soğuk hava rahatlıkla girer. Eğer normal kapı kullanılırsa hava değişimi nedeniyle klimalar ve motorlar yeniden çalışacaktır. Özellikle çok kişinin girip çıktığı otel ve benzeri binalarda enerji tasarrufu için döner kapı kullanılır. Döner kanatlar sıcak havanın dışarı çıkmasına, soğuk havanın da içeri girmesini engeller.

Hiç yorum yok: