15 Ekim 2009 Perşembe

6 SORUDA DOMUZ GRİBİ

Sağlık Bakanlığı kararıyla, okullarda tek bir w vaka bile görülürse salgın kabul edilip tatil edilecek. Devamsızlık ve öğretmenlerin ihbarı hastalığın tespitinde esas oluşturacak

OKULLARDA HANGİ DURUM SALGIN SAYILACAK? Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararla; okullarda öğrenci, öğretmen veya görevli personelden birinde bile domuz gribi görülmesi halinde salgın sayılacak. Okul hemen tatil edilecek.

OKULLARDA HASTALIK OLDUĞU NASIL TESPİT EDİLECEK? Okul öğrencilerinin devamsızlıkları ve öğretmenlerin öğrencilerle ilgili bildirimleri esas alınacak. Öğretmenler, hastalık belirtisi görmesi halinde il sağlık müdürlüğü ile temasa geçerek durumu bildirecek. Sağlık ekipleri hastalık belirtisi olan kişiden teşhis için numune alacak.

AİLELER NE YAPMALI? Çocuğunda grip belirtisi gören ebeveyn, çocuğunu gözlem altına almalı. Hastalık hafif seyrediyorsa ateş düşürücü ağrı kesici ile tedavi edilmeli, sulu gıdalar tüketilerek dinlenilmeli. Gribal vakalarda, karaciğer yetmezliğine neden olduğu için kesinlikle aspirin kullanılmamalı.

ATEŞ, KUSMA İLK BELİRTİ... Çocuk küçükse ve ateş, kusma gibi belirtileri gösteriyorsa hemen hastaneye götürmeli. Kişi yetişkinse de, solunum sıkıntısı yaşanması ve kendini kötü hissetme durumunda hastaneye başvurmalı.

GÜNLÜK YAŞAMDA NE YAPILMALI? Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalı, hapşırık ve öksürük esnasında tek kullanımlık mendille ağız ve burnun kapatılmalı, el sıkışma, sarılma, öpüşme gibi alışkanlıklara salgın geçinceye kadar ara verilmeli.

AŞI NEREDE VE NASIL YAPILACAK? A gribi (domuz gribi) aşısı bu ay sonundan itibaren yapılmaya başlanacak. Aşı sağlık ocaklarında yapılacak. Ayrıca domuz gribi aşısını sağlık çalışanları çalıştıkları hastanelerde, hamileler ve küçük çocuklar ana çocuk sağlığı merkezleri ve sağlık ocaklarında yaptırabilecek.

Hiç yorum yok: