Peygamber Efendimiz; "Allah, gayr-i meşrû şehvet peşinde olmayan genci pek beğenir" buyuruyor. Genç olmak birçok nimetiyle güzel, birçok nimetiyle tehlikeli bir durumdur. Gençliğin paha biçilmez kıymeti, ahlaki faziletlerle nefsanî hevesler arasındadır. Genç adam, hangi tercihi yapmalıdır? Bütün milletlerin geleceği olan gençlik nasıl bir şuurda olmalıdır? Allah’ın memnun olduğu, Peygamberimizin alnından öptüğü genç adam kimdir, nasıl yaşar? İşte Prof. Dr. Osman Öztürk Hocanın kaleminden ‘Genç adam kimdir?’ sorusunun cevabı;
“Sözü senettir, riayetsizlik ihanettir”
1) "Genç", hayırlı bir iş teklif edildiğinde tereddüt etmeden "İnşallah yaparım" diyen fedakâr kişidir. Yaşına bakılmaz.
2) Dininin gereklerini yapan, tarihini bilen, şahsiyetli, şuurlu kişiye "adam" denir. Adamlığı, erkeklik ya da dişilik belli etmez.
3) Genç adamın başucu kitabı KUR’AN’ dır. (Onsuz yaşayamaz) Hadislerle haşir neşirdir. Dinini ve dünyasını ilgilendiren kitapları okur. Yaşamak ve uygulamak için okur.
4) Genç adam, ibadetlerine düşkündür. Namaz ve oruç hayatının rengidir.
5) Genç adam, harama karşı uyanık olduğu gibi mekruhlardan da kaçınır.
6) Genç adam, Allah’ın yeryüzündeki halifesidir. Dünyadan sorumludur. Vazifesi ağır, vakti azdır.
7) Genç adam hayırları destekler, kötülüklere karşıdır ve kötülükleri engellemeye çalışır. "Adam aldırma da geç git" demez, aldırır, hakkı tutar kaldırır.
8) Genç adam yaptığı işlerde heyecanlıdır. Dinini tebliğ ederken kalbi coşkun hislerle doludur.
9) Genç adam mimlenmekten korkmaz. Allah’a ibadet ettiğini, Müslüman olduğunu göğsü açık bir şekilde söyler. Namazı, orucu, tesettürü, kız - erkek arkadaşının olmaması onun meziyetidir. (Asla bunlardan utanmaz, yapanları da ayıplar).
10) Genç adam insanlarla haşir neşirdir. Gülümseyen yüzüne herkes güvenle bakar, selamlaşmayı ihmal etmez. Kimseye yük değildir.
11) Genç adam yaptığı her işte en iyiye taliptir. Ahirette en kârlı çıkmaya bakar.
12) Dünyayı adaletle yönetmeye talip genç adam, dünya dillerini bilir. Bir dille yetinmez, muhatabının ümmet olduğunu unutmaz.
13) Genç adam kibardır. Fakat naziklik olsun diye hakikatleri örtbas etmez. Sözgelimi, saçma sapan fikirler için "düşüncenize saygı duyuyorum" demez. Bayan eli sıkmadığında mazeret aramaz. Bunu dininden dolayı yaptığını belli eder. İmanının icabını yapmak onun için en büyük mutluluktur.
14) Genç adam Allah’a vermiş olduğu söz başta olmak üzere her sözüne sadıktır. "Sözü senettir, riayetsizlik ihanettir"
15) Başarının yolu manevi bir azme bağlıdır. Azimli genç adam tuttuğunu koparır. Bununla beraber sabırlıdır. Sabır, ne zaman, nerede ve ne kadar bekleyeceğini bilerek yapılırsa sabır olur.
16) Kendi hak ve özgürlüklerine sahip çıktığı gibi diğer insanların da haklarını savunur. Bu çağda özgürlüklerin güzellikle değil, ancak mücadeleyle alınabileceğini bilir.
“Elbiseni temiz tut”
17) Genç adam bugünün işini yarına bırakmaz. Hayır işlerinde acelecidir.
18) Genç adam için dünya istirahat mekânı değildir. Bilakis çaba, zahmet ve sa’y mekânıdır. Özlemini çektiği cennet ise asıl mutluluk yuvasıdır.
19) Genç adam küçüğünü küçük, büyüğünü büyük bilir. Allah’a karşı vazifelerini ve kul hakkını gözetir.
20) Edep, hayâ, nezaket, kibarlık, efendilik ve hanımefendilik genç adamın yüzünde görülebilen sıfatlardır.
21) Genç adam sevdiğini Allah için sever. Sevgisinin ölçüsü Kur’an ve sünnettir.
22) "Elbiseni temiz tut" emrine uyan genç adamın, elbiseleri temiz ve ütülü, ayakkabıları boyalıdır. Diş, kulak ve tırnak temizliğini muntazaman yapar.
23) Sağlığını emanet bilen genç adam yeme - içmesine dikkat eder.
24) Kendisiyle barışık olan genç adam dost yanlısıdır. Başına gelen sıkıntılara "vardır bir hayır" der, geçer.
25) Müslümanlara karşı müşfik ve alçak gönüllü olan genç adam, kâfirlere karşı şiddetli ve gaddardır.
“İnşallah yaparım”
"ŞART-I ÜLFET, TERK-I KÜLFETTIR"
24 Aralık 2008 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder