5 Aralık 2008 Cuma

UNUTKANLIĞIN İLACI

Hafıza-i beşer nisyan ile maluldur.İnsanın hafızası unutkanlıkla iletlidir.Unutur.Bunun için neler yapabiliriz.
Unutkanlığın çözümü nedir?
Çözüm olarak düzenli ve sağlıklı bir yaşam, beyin işlevlerimizin daha etkili olmasını sağlayacaktır. Düzenli uyku, beslenme, egzersiz ve spor, temiz hava aktiviteleri fazlasıyla önem taşıyor. Alkol, sigara, aşırı çay ve kahve gibi besinler ve aşırı gerginlik, genel sağlığımız gibi düşünce sağlığımızı da etkilemektedir. Bunun dışında sürekli beyin işlevlerini canlı tutmak için okumak, bulmaca çözmek gibi zihin aktivitelerinde bulunmak son derece önemlidir. Unutkanlığı ortadan kaldırmak için beynimizin beslenmeye ihtiyacı var. Yediğimiz her şeyin besin değeri kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce ilk olarak beyne ulaşır. Son araştırmalarda gıdaların türü kadar miktar ve kalitesinin de zihinsel performansı ve İnsanın davranışlarını etkilediği ortaya çıkmıştır. Beynin performansı söz konusu olunca en önemli öğün kahvaltıdır. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli oldukları görülmüştür. (Burada ailenin önemi ortaya çıkıyor) Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla çok daha iyi sonuç alınmasını sağlar. Beyni yalnızca kahvaltı etkilemiyor tabii ki. Diğer öğünlerde yenen bazı gıdaların da beyin üzerinde etkisi var. Proteinli gıdalarda bulunan bir amino asit (tirozin) hızlı düşünme, enerjik olma ve motivasyon gibi katkılarla daha verimli çalışmayı sağlıyor. Karbonhidratlı besinler, beynin enerji kaynağı olan glikozu temin ediyor. Bunun yanı sıra pek çok vitamin ve mineraller beynin normal gelişimi ve çalışması için gerekli.
Unutkanlığa yol açan diğer sebepler
1) Yoğun stresli bir hayat.
2) Hafızanın gereksiz birçok bilgi ile kirletilmesi.
3) Gereksiz ve faydasız bilgilerin hafızaya alınması.
4) Algı dağınıklığı (Gazete okurken TV izlemek gibi)
5) Dikkati yoğunlaştırmayı azaltan etkenler.
6) Yapılan işe gereken önemi vermeme.
Yapılan araştırmalara göre uzmanlar, hafızayı güçlendirmenin en etkili 10 yolunu şöyle sıralıyorlar
Soya: Soyadaki doğal östrojen hafızayı hem kuvvetlendiriyor hem kıvraklaştırıyor.
Hafıza mineralleri: Vücutta demir ve çinko azlığı, belleği zayıflatıyor, çünkü azalan hemoglobin nedeniyle beyne yeterince oksijen taşınmıyor.
Kahve: Kafein zihin performansını, hafıza ve konsantrasyonu artırıyor.
Zihin egzersizi: Zihnini aktif tutanlarda bellek daha kuvvetli oluyor. [Kitap okumanın bir faydası daha]
Vücut egzersizi: Haftada üç kez yarım saatlik egzersiz, hafızayı zayıflatan stresi azaltıyor.
Sakız çiğnemek: Sakız çiğnerken beynin ‘hippocampus’ bölümü daha iyi çalışıyor.
Biloba: Biloba adlı ağaçtan elde edilen madde, damarları açıp beyne daha fazla oksijen taşıyor.
Yağlı balık eti: Haftada üç kez yağlı balık hafızayı güçlendirecek ‘Omega 3’ yağ asitlerini almanız için yeterli.
Adaçayı: Zihin yorgunluğu için en iyi çare. Adaçayı familyasından limonun yağından elde edilen esansın da konsantrasyonu arttırdığı keşfedilmiş.
B vitamini: Beyni serbest radikallerden koruyup beyne daha fazla oksijen gelmesini sağladığı için B vitamini bellek için çok önemli. (B vitaminini; Tahıllar, yağsız et, yer fıstığı, tavuk, ceviz ve yumurta gibi gıdalarda bulabilirsiniz.)
Bu yiyecekler alzheimer riskini azaltıyor
Beynin sürekli aktif olması dikkat ve konsantrasyon açısından zengin olması yediğimiz yiyeceklere bağlı. Kısaca özetlemek gerekirse protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmak mümkün.
Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller ve tahıl içerikli bir diyetle günümüzde hayli yaygınlaşan unutkanlık sorununu çözebilirsiniz. Genç yaşlarda başlayan, pek önemsemediğimiz hafif unutkanlıklar ileride karşımıza hafıza kaybı hastalığı olarak bilinen Alzheimer'i çıkartabilir.

Hiç yorum yok: