3 Mayıs 2013 Cuma

Akıcı Konuşmak İçin 5 Önemli Taktik

Bir fikri, düşünceyi veya duyguyu ifade etmek kolay olabilir, fakat bunu güzel bir şekilde dile getirmek zordur. Dikkat edildiğinde etkili bir konuşmanın en belirgin özelliği karmaşık olmasından ziyade, çok doğal yani akıcı olmasıdır. Demek ki güzel ve etkili konuşmanın yolu, akıcı konuşmaktan geçer. Diliniz sürçmeden, tıkanmadan, takılmadan, konuşmak bir pratik işidir aslında. Aşağıda gösterilen yöntemler sayesinde akıcı konuşma kabiliyetinizi geliştirebilir ve insanlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.
Yorumlamak
Akıcı konuşmayı geliştirmek için yorumlama egzersizi çok faydalıdır. Etrafınıza bakın, gördüğünüz herhangi bir kişiyi, cismi , olayı, olguyu ele alın ve onun hakkında sesli bir şekilde yorum yapmaya çalışın. Yorum yaptığınız obje ile başlayarak git gide onunla alakası olduğunu düşündüğünüz farklı konulara atlayabilirsiniz.
Mesela tavanda asılı duran lambayı ele alalım. Lambaya baktınız ve duraksamadan yorum yapmaya başladınız: “Lambaya bakınca insanın ışığa olan ihtiyacını görebiliyoruz. Işık olmadan insan hayatta kalamazdı. “Hayata gözlerini yummak” deyimi bile, ışıksız kalmanın ölümle ne kadar alakalı olduğunu gösteriyor. Sadece fiziksel anlamda değil, “ışık” kelimesi fikri ve manevi boyutta da insanın diriliğini vurgular. Dünyamızı aydınlatmak için lambaya ihtiyaç duyduğumuz gibi, zihnimizi aydınlatmak için bilgiye, kalbimizi aydınlatmak içinde sevgiye ihtiyaç duyarız…”
Tarif Etmek
Tarif etme egzersizi kısaca, bulunduğunuz ortam hakkında bilgi vermekten ibarettir. Bulunduğunuz yer neresi olursa olsun, onun hakkında duraksamadan konuşmak, neresinde nelerin ve nasıl olduğunu anlatmak akıcı konuşma kapasitenizi geliştirecektir. Bu egzersiz her yerde yapılabilir, hatta hayalinizdeki bir odayı, koridoru, bahçeyi, meydanı, adayı, gezegeni vs. bile tarif edebilirsiniz.
Mesela bu yazıyı yazarken bulunduğum ofisi tarif edeyim: “ofisim şehir merkezindeki mütevazı bir iş hanının dördüncü katında yerleşmektedir. İçeri girdiğinizde dikkatinizi çeken ilk şey, ofisin içindeki herhangi bir şey değil, dışarıda, büyük pencerenin hemen dibinde yükselmekte olan minarenin yakınlığıdır. Oturduğum yerin sağında, lepistes balıklarının neşeyle gezindiği gösterişli bir akvaryum vardır…”

Saçmalamak
Saçmalamaktan kasıt, dünyada hiç var olmayan bir dilde, saçmalamaca şivesiyle konuşmak, anında uydurduğunuz, doğaçlama bir dilde bir şeyler söylemekten ibaret egzersizdir. Var olmayan bir dil üretip konuşmak hayal gücünüzü zorluyorsa, var olan bir dili taklit etmek, sanki o dilde bir şeyler söylüyormuş gibi saçmalamak da mümkündür.
Mesela Japonca bilmememe rağmen, kendimi orta asırlarda yaşamakta olan bir samuray farz edip, içimdeki duyguları ifade etmek için saçmalamaya başlıyorum: “hata masanu parağan dunda, sunja mirata kontör. Hay bara karam osunda gafana. Sabara tanda guna mimi yazanda”
Okumak
Kitap okumanın kelime haznemizi geliştirdiği , zarif, akıcı ve etkili konuşma kabiliyetimizi geliştirdiği bir gerçektir. Kelimeleri sanatkarane kullanmak, bir akarsu gibi duru konuşmak için üzerinde durulması gereken en önemli mevzu kitap okumaktır.
Bilindiği gibi kitap okuyup kendini geliştiren kimse, ifade etmek istediği fikri , duyguyu , düşünceyi , zorlanmadan, takılmadan ve tıkanmadan söyleyebilir. Descartes’in de belirttiği gibi: “İyi seçilmiş kitapları okumak , geçmiş yüzyılların seçkin zekalarıyla önceden düzenlenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir.” Sürekli kitap okuyarak böyle konuşmalara katılan ve seçkin zekaların tecrübelerinden faydalanan kimsenin dili sürçer mi, siz karar verin.
Sohbet Etmek
Bir işi kavramak isteyen, o işin sadece teorisine odaklanırsa başarılı olamaz. Güzel ve akıcı konuşmanın yolu insanlarla sürekli konuşmaktan geçer. Okuduğunuz bir kitap, izlediğiniz bir film, duyduğunuz bir haber vs hakkında izlenimlerinizi etrafınızdakilerle seviyeli bir şekilde paylaşın. Aile fertlerinizle, arkadaşlarınızla, öğretmenlerinizle, tanıdıklarınızla sohbet edin, anlatın , tarif edin, yorumlayın, konuşun. İnsanlarla konuşmak, fikir beyan etmek kişinin de özgüvenini arttırır, böylece heyecana dayalı duraklamalar zamanla ortadan kalkar.


Hiç yorum yok: